Madkundskab
Slutmål for faget madkundskab efter 6.klassetrin
Undervisningsplan for madkundskab i 5. og – 6. klasse! (Som fag på skemaet!)
Undervisningen i gruppen tager sit udgangspunkt i et ”grundkursus”. Dette kursus indeholder i alt 27 punkter. De opskrifter der er valgt til grundkurset. Dækker de håndværksmæssige krav, der stilles i ”fælles mål”. Eleverne vil i forløbet gennemgå alle punkter i grundkurset. Nogle punkter vil kun blive gennemgået få gange, mens andre vil blive gennemgået mange gange.
Eleverne vil både arbejde selvstændigt og sammen med èn eller to andre elever eller i større grupper.
Når vi arbejder med det praktiske arbejde, vil vi naturligt komme ind på de øvrige centrale kundskabs- og færdighedsområder, hvor hovedvægten ligger på de nævnte punkter.
Slutmål efter 6. klasse:
Mad, måltider og livskvalitet:
- Vælge, sammensætte og tilberede enkle og forskellige typer af måltider.
- Sætte ord på sansemæssige oplevelser af måltidet.
- Overveje og drøfte ansvar og omsorg i forbindelse med mad og måltider.
- Stifte bekendtskab med andre landes madkultur.
- Stifte bekendtskab med ”gamle” opskrifter
Fødevarer og håndværk:
- Planlægge arbejdsprocessen
- Sætte navne på almindelig anvendte fødevarer og inddele dem i fødevaregrupperne.
- Bruge redskaber, udstyr og tekniske hjælpemidler.
- Nyde og skabe æstetiske indtryk og udtryk.
- Arbejde med årstidsbestemte råvarer.
Forbrug, miljø og ressourcer:
- Forstå, at forbrugsvalg har miljø- og ressourcemæssige konsekvenser.
- Sætte forbrug i relation til behov, valg og vaner.
Hygiejne og sundhed:
- Håndtere grundlæggende principper for almen køkken- og personlig hygiejne.
- Opbevare fødevarer korrekt.
- Forstå betydningen af vedligeholdelse, oprydning, rengøring og vask.
- Forklare hygiejnens betydning for miljø og sundhed.
Oversigt over ”grundkurset”
- I løbet af perioden har eleverne:
- Brugt en gærdej til andet end boller f.eks. kanelsnegle eller pølsehorn.
- Lavet en middagsret med gærdej f.eks. pizza eller burgere.
- Lavet en frokostret/madpakke f.eks. pirogger eller skinkesnegle.
- Lavet en grønsagsret f.eks. bulgursalat eller ratatouille
- Kogt kartofler
- Lavet tilbehør af kartofler f.eks. kartofler i fad, pommes frites.
- Lavet en form for råkost med dressing
- Bagt pandekager enten med kød- eller grønsagsfyld.
- Lavet en fiskeret med fiskefars f.eks. fiskefrikadeller eller fiskelasagne.
- Lavet en fiskeret med hel fisk f.eks. stegt fladfisk eller torsk i grøntsagsfad.
- Lavet en ret af fjerkræfars f.eks. kyllingefrikadeller eller kålbiks.
- Lavet en ret af kyllingestykker f.eks. sydhavskylling eller sesamkyllinglår.
- Lavet en gryderet af hakket kød f.eks. boller i karry eller chili con carne.
- Lavet en ovnret af hakket kød f.eks. farseret peberfrugter eller forloren hare.
- Lavet en ret af hakket kød på panden f.eks. frikadeller eller hakkebøffer.
- Lavet en ret med kød i skiver f.eks. stegt flæsk eller koteletter i fad.
- Lavet en middagsret med forskellige slags kød/fisk f.eks. paella eller jambalaya.
- Lavet en grønsagssuppe f.eks. minestrone eller januarsuppe
- Lavet en legeret suppe f.eks. aspargessuppe eller kartoffelsuppe.
- Lavet en dessert af frugt f.eks. frugtsalat eller fersken med toscacreme.
- Lavet en dessert af æbler f.eks. bondepige med slør eller bagte æbler med kanel og rosiner.
- Bagt en formkage f.eks. chokoladekage eller squashkage.
- Bagt småkager f.eks. finskbrød eller guldkornssmåkager.
- Lavet noget årstidsbestemt f.eks. luciabrød, fastelavnsboller eller pebernødder.
- Lavet en ret helt alene f. eks. Brændende kærlighed eller svensk pølseret.
- Arbejdet med temaet: Indiens madkultur
- Arbejdet med temaet: Gammel dansk landkøkken eller andre temaer, som giver børnene et indblik i de forskellige madkulturer, internationalt og historisk set!